az alábbi szövegben előforduló bármelyik szót.

MACERÁS KONYHA

 

 

KILENCES MAKARÓNI

 

Kell hozzá:

 

9 cső tészta

 

9 x 9 gr hús, úgymint:sertés,marha,liba,tyúk,birka, kacsa, nyúl,vaddisznó,füstölt pulykacomb

9 fűszer, úgymint: kinai ötfűszer keverék,továbbá só, bors, rozmaring,

bazsalikom

9 további alkotóelem, úgymint: tojás, zsömle,hagyma, foghagyma, tej, viz,lábos, villa,hurkapálca)

 

9 csepp olivaolaj

9 perc főzés

 

A kilenc féle húst kilencszer megdarálod. Összekevered a kilenc féle fűszerrel, a tojással, a zsemlével, pépesre vágott hagymával, foghagymával, tejet eregetve belé. Belécsöpögteted mind a kilenc csepp olivaolajat is. Fogod a kilenc, jó hosszú cső száraz tésztádat és a hurkapálca segitségével beléjük gyömöszölöd a kilechús-pépet. Lobogó, sós vizben kilenc percig főzöd, majd kioltva a tüzet, fedő alatt még kilenc percig tartod kilenc konyharuhával jól lefedve. Nem öblited le hideg vizzel, hanem ráöntesz kilenc centiliter hideg vizet. Tetszőlegesen megválasztott kilenc féle sajtreszelékkel tálalod - magadnak.

 

Az étel készítése közben megiszol kilenc-kilenc (jó nagy) cseppet, feltétlenül a megadott sorrendben:

 

makaróni evés előtt:

1. becherovka

2. orosz vodka (lemosni a becherovka utóizét)

3. lengyel vodka (hogy érezd a különbséget)

 

makaróni evés közben:

4. könnyű fehér bor (hogy könnyebb légy)

5. nehéz fehér bor (hogy nehezebb légy)

6. sör (mert már szomjas vagy)

 

makaróni evés után:

7. tokaji aszu (az jó rá)

8. pezsgő - száraz (hogy ki ne maradjon)

9. unicum (feledtetni az előző nyolcat)

 

 

VITAMINMENTES MENÜ

(egy napi adag)

 

Reggeli:

szilvapálinka

tokaszalonna

meleg fehér kenyér

bicska, sör

 

Ebéd:

barackpálinka

bableves füstölt csülökkel

töltött káposzta

túrós csusza pörccel

kanál, bor

 

Uzsonna:

törkölypálinka

libatöpörtyű (meleg)

hagyma

nudli vagy/és sztrapacska

puszta kéz, sör, bor

 

Vacsora:

vegyes gyümölcspálinka

bográcsgulyás

túrós csusza porcukorral

kanál, kés, villa (kettő)

10 egység koleszterin

 

 

POLITIKAI MÁSTÉSZTA

 

Kell hozzá:

liszt

tojás sárgája

tej

tojás fehérje

cukor

margarin

sütőpor

 

Fentiekből tésztát gyúrni és legkésőbb az önkormányzati választásokig eldönteni, hogy egy szekfű-, madár-, narancs-, tulipán-, stb. formájú lepényt formázunk-e belőle, amelyet közepesen forró (előmelegitett !) sütőben huszonöt percig sütünk. Ha kihült: fontolgatjuk, nézegetjük.

 

 

TORGYÁN KEDVENCE

 

Bor, búza, békesség

Isten, haza, család

Maczó Ágnes

tojásos nokedli, fejes saláta

a többi összetevő szabadon választott

 

 

ÉHENKÓRÁSZ MENŰ (mindennap)

 

Száraz kenyér (héja)

Víz (pályaudvaron a "Nem ivóviz" nevű csapból. Mely csöpög)

1 krumpli (tegnapi, félig főtt, zöldes)

tökmag (hullott a Fradi pálya mellett)

3 csikk (Marlboro, Symphonia. Modiano - a gyűjteményből)

 

 

EGYBEN SÜLT ÖKÖR

 

Végy egy jó nagy telket. Egy ökröt. Egy birkát. Egy malacot. Egy kappant. Egy fürjet. Egy fenyőrigót.

 

A telken fenyőgerendákból rakj tüzet. Az állatokat öld meg és pucold meg. A felsoroláshoz képest forditott sorrendben töltsd őket egymásba.

 

Az ökröt húzd nyársra. A tűzön lassan forgatva, három nap alatt süsd meg jó pirosra. Közben locsolgasd száraz vörös borral.

 

 

SZÁZEGY NAPOS TOJÁS (kinai)

 

Úgy készül, mint a száz napos, csak egy nappal tovább.

  

 

TÚRÓGOMBÓC

 

(Születni) kell hozzá.

 

Ha előszörre nem sikerül, meg ne próbáld újra, mert vagy kemény marad, vagy pedig szétfő. Annál már a gyorsfagyasztott is jobb. (Plusz: piritott morzsa, tejföl, porcukor)

 

 

VODKÁVAL RAKOTT KRUMPLI

 

Most elmondom, hogyan csinálta egy barátom a rakott krumplit, hajdan, amikor nyomdászinas voltam.

 

Csöngetett fél tizenegykor és hozott egy üveg lengyel vodkát (Czysta Wodka Wyborowa, fogy. ár: 35 Ft - ez később emelkedett).

 

Megkérdezte, hogy van-e krumpli? Volt. Megkérdezte, hogy van-e tojás? Volt. (Kettő). Hagyma? Yes. Megkérdezte, hogy van-e kolbász? Nem volt. Azt mondta, nem baj, de szarabb lesz. Megkérdezte, hogy van-e tej. Az sem volt. (Az baj!) Elmentünk a Közértbe tejért. Előtte kinyitottuk a vodkát. Vettünk tejet. Ha már ott voltunk, kolbászt is (kétforintost, azóta drágább lett). Hazamentünk. Megpucoltuk a krumplit. (Ittunk a vodkából.) Meg is mostuk. Megfőztük a tojást. Keményre. (Vodka). Megpucoltuk a tojást. Behűtöttük a fél üveg vodkát (előtte beleittunk). Kizsiroztunk egy tepsit. Belekarikáztuk a krumplit, a főtt tojást, a kolbászt, a hagymát, megnéztük, hogy elég hideg-e a vodka (nem volt elég hideg - sebaj) és leöntöttük a tejjel, hogy ellepje. Ellepte. Betettük az előmelegített sütőbe. Vártunk, közben ittunk, Beethovent és Beatlest hallgattunk. Egy óra múlva a tepsiből elfőtt a tej és puha volt a rakott krumpli, felszivódott a hagyma és ehetővé vált a kolbász.

 

A vodka meg sehol.

 

1994. Vasárnap

 

top    vissza