Борщ
Pihi
Képünknek nincs sok köze a szövegünkhöz. Csak rá lehet kattintani.


Szerez az ember ezt-azt:

marhahúst, alkalmasint csontot is
olajat, ha nincs otthon
céklát
fehér káposztát
sárgarépát
zellert
petrezselymet gyökerestül
hagymát
foghagymát feltétlenül
paradicsompürét
cukrot (minek?)
tejfölt
sót
borsot
friss kaprot
meg ami még eszébe jut

Főz az ember:

Fölteszi a darabolt húst a csonttal. Nyugisan rotyog. A hús is, az ember is.
Megpucolja és csíkokra vágja a céklát. Dinszteli olajon, sózva, borsozva (ettől lesz lila, mert ha csak úgy beledobálja a húslevesbe, akkor kifakul és ronda lesz a borscs, mint a scsi), rá a parpür, karikázott répa, petrgyökér, zeller, hagyma.
Ezalatt van időnk egy fél konyakra, elszívni egy cigarettát, és aprítani akármennyi káposztát.
A káposztát beleveti a rotyogó fazékba. Az ember. Ugyanoda küldi az imént összekotyvasztott miegymást. Buta emberek sűritik liszttel és eceteznek. Nem kell. Ellenben jöhet bele füstölt sonka, ha cifrázni akarja.
Főzi, ameddig van hozzá türelme. Közben leugrik a postára befizetni egy-két lejárt számlát.
Hazamegy, eloltja a tüzet, tálal.
A tányér borscsot díszíti egy púpos evőkanál tejföllel.
Megszórja kaporral.

Eszi, szürcsöl.

Share